schaapskudde

Dit moet je weten over schapen

Het fokken van schapen is vrij eenvoudig, zolang je maar weet hoe je met alles moet omgaan om de schapen te beschermen en gezond te houden.

Er zijn in Nederland meer dan 800.000 schapen. Om schapen te fokken, heb je een goede veehouderij nodig.

Dat betekent dat je structuren moet bouwen zoals matten en schuren. Op deze manier kun je je vee binnen je eigendom houden. Afgezien daarvan moet je ook weten welk voedsel je moet geven en je de schapen moet voeren. Het schoonmaken en verzorgen van je schapen is ook een essentiële vaardigheid die je moet leren en ontwikkelen, omdat het schoonhouden van je schapen helpt om de verspreiding van ziekten en infecties te voorkomen.

Dit omvat scheren, ontwormen, preventieve gezondheidszorg, onderhoud van de hoeven en algemene gezondheidscontrole en onderhoud van schapen. Het kan in het begin hectisch en te veel zijn, maar naarmate je meer ervaring opdoet, zul je in staat zijn om te gaan met de dingen die je moet doen om je schapen te houden.

Structurele vereisten

Deze worden beschouwd als de basis schuilplaatsen voor schapen. De schuilplaatsen die je moet maken, moeten je schapen kunnen beschermen tegen alle weersomstandigheden die het hele jaar door voorkomen.

Je weide moet ook strobedden bevatten die schapen kunnen gebruiken, vooral tijdens koude periodes.

Zorg ervoor dat je geen zaagsel gebruikt, omdat dit de wol van je schapen kan verpesten. Zorg er daarnaast voor dat je weide al je schapen kan huisvesten. Op deze manier zullen je schapen comfortabel kunnen leven. Ten slotte moet je verschillende hekken installeren. Je kunt deze hekken gebruiken voor zowel scheidings- als veiligheidsredenen.

Schapen fokken

Schapen zijn kuddedieren. Je moet daarom altijd minimaal 3 of 4 schapen hebben. Hiervoor heb je eigenlijk al minimaal een weide van 4000m2 nodig. Om je schapen groot te brengen, moet je weten wat en hoe ze eten. Als belangrijkste bron van voeding geef je ze voornamelijk hooi.

Schapen eten ook weideplanten zoals gras en klaver. Houd er rekening mee dat bepaalde klavertjes stoffen bevatten zoals oestrogeen dat werkt als een anticonceptiemiddel voor schapen.

Als je van plan bent om schapen te fokken, zorg er dan voor dat je de klavertjes verwijdert, zodat de schapen ze niet kunnen opeten. Wat betreft het hooi is het belangrijk om het goed op te bergen in je schuur.

Bij het opslaan van hooi moet het van tevoren droog zijn en gedurende de gehele opslagtijd droog blijven.

Dit is een zeer belangrijke tip, omdat beschimmeld hooi gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij je schapen. Zout is ook belangrijk voor schapen. Zorg voor zoutblokken en losse minerale zouten.

Last but not least, en eigenlijk een van de belangrijkste, is water. Elk levend wezen heeft vers en schoon water nodig. Zorg ervoor dat je schapen voldoende water en er gemakkelijk toegang tot hebben.